Присетимо се...

Набоков

Набоков

 

`Како могу да причам о роману, када не знам шта је то. Не постоје романи, нити писци – постоје само књиге саме за себе.` В. Набоков

Набоков је рођен у Русији а већи део живота провео је у Америци. ''Рођени сам космополита, а моја Русија је нешто више од старог имања са парком у покрајини Јукон''. Волео је да наглашава да је рођен 23. Априла 1899.- истог дана када је рођен и Шекспир. Потиче из богате породице, која га је одгајала у Петрограду у кући пуној дадиља и гувернанти. Научио је да чита и пише на енглеском пре него на руском. Као младић био је привлачан, талентован, способан. Волео је бокс и тенис, био је експерт у шаховским проблемима, имао је колекцију лептира. Прву песму написао је као петнаестогодишњак након што је видео увенули лист да пада пошто га је погодила кишна кап.

 

.

Опширније...

 

Набоковљев необичан дар

Шестогодишњи дечак игра се шареним коцкицама на којима су исписана слова азбуке. У једном тренутку каже мајци да су слова погрешне боје. Тада је откривен необичан дар малог Владимира чија ће каснија величанствена дела постати препознатљива управо по необичним описима у којима спаја звукове, боје и облике.

 

Мајчин накит  којим би се играо док су га успављивали изгледао му је као ''светлосни украси у граду за време државних прослава, када су... дивовски монограми, круне и друга хералдичка обележја, начињена од обојених електричних сијалица – сафир, смарагд, рубин – светлеле неком врстом омађијане принуде...''

.

Опширније...

 

Замишљени сусрет

 Софија Андрејевна и Вера Слоним биле су супруге два великана светске књижевности - Лава Толстоја и Владимира Набокова. Прочитајте како би изгледао њихов разгоовор да су се икада среле. Причу је написала Маргарет Лазарус, позната америчка списатељица научне фантастике.

 

 

 

'Мој Лав Николајевич добио је једном писаћу машину', рече грофица Толстој. 'То је у потпуности променило начин његовог рада'.

-Писаћа машина Владимира Набокова

 

 

'Ах, заиста?', одговорила је жена која јој је правила друштво. Обе жене мешале су своје чајеве малим, сребрним кашикама које су пријатно одзвањале лупкајући о порцелан. Причале су на руском.

 

'Машину је добио на поклон од компаније Ремингтон – слали су писаће машине најистакнутијим писцима. Позвао ме је у кабинет док ју је отпакивао. ''Погледај ово,Софија! Машина за писање! '' Имала је сјајне црне типке, који су изгледали као слаткиш. Нежно је прешао преко њих прстима'.

.

Опширније...

 

Последњи роман

Последње дело великог писца је  `The Original of Laura` (назив можемо превести као 'Лаурин оригинал') . Осам месеци пре своје смрти Владимир Набоков писао је једном од својих пријатеља са којима је одржавао редовну преписку, да је започео роман 'Лаурин оригинал' у болести, завршио га у својој глави али не и на папиру.

 

  .

Опширније...

 
Ulti Clocks content