Присетимо се...

Swan of Avon

Шекспир, Сервантес, Вордсворт

 

Вилијам Шекспир и Mигел де Сервантес умрли су 23. априла 1616. Подстакнут овом чињеницом УНЕСКО је прогласио овај дан за светски дан књиге. Одлука је можда инспирисана и трећом смрћу која се догодила у исти дан али 1850. када је умро Вилијам Вордсворт, енглески песник, романтичар.

 

 

`Шекспирово рођење`

 

.

Опширније...

 

Шекспир каквог га до сада нисте знали

О његовим делима зна се много, али извесни делови његовог живота и даље су тајанствени.

-          Нико не зна тачан датум Шекспировог рођења. Најближи датум његовом рођењу је дан крштења 26. април. У то доба деца су крштена три дана након рођења тако да ми данас славимо 23. април као дан рођења овог барда; Умро је на свој 52. рођендан 23. априла 1616.

-          Шекспир је измислио реч `assassination` која означава атентат;

-          Тачан Шекспиров опис дају нам портрети насликани после његове смрти. Ниједан није насликан за живота овог барда. Сачувана су  само два аутентична портрета Шекспира. Први је изгравиран на омоту првог Фолиа 1623. Други је заправо споменик Шекспиру који се налази у цркви у Стратфорду, његовом родном месту. -          Шекспир је ставио клетву на све оне који помере његово мртво тело из гроба.

.

Опширније...

 

Док гори `Глоуб` театар

 

Шекспиров Глоуб театар уништен је у пожару 29. јуна 1613. године. Ватрена стихија настала је док се на сцени изводио Хенри VIII. Варнице, настале у тренутку док је артиљерија најављивала свечани улазак краља у првом чину, доспеле су до сламнатог крова. Зграда је уништена за мање од једног сата. О овом догађају сведочи и један шаљиви сонет, објављен анонимно, верује се да га је написао власник једног од конкуретних позоришта. Песник проклиње кишу што није пала да спасе то дивно здање тог сунчаног дана. Он упозорава и замера градитељима јер су допустили да се пожар догоди због мале искре која је допрла до крхког, лако запаљивог, крова.

 

 

.

Опширније...

 

Шекспир о љубави

`If music be the food of love, play on`

-Ако је музика храна љубави, свирај!

 

 

 `Love looks not with the eyes, but with the mind, and therefore is winged Cupid painted blind `

-Љубав не гледа очима већ памећу и због тога је летач Купидон сликан без очију.

.

Опширније...

 

Владимир Висоцки о Хамлету

Висоцки о Хамлету

`...Вечни проблеми добра и зла у тако прочишћеном облику, каквим их  је поставио Шекспир, данас у нашем неспокојном уморном свету данас изгледају нарочито оштро. Хтео бих да се гледаоци, када се сусретну са Хамлетом у сали нашег позоришта, узнемире као и ја, како би разумели како је тежак и драматичан пут који води ка хармонији међу људским односима. Заправо, ја циљ свог стваралштва на филму, позоришту, песничком стваралаштву видим у човековој узнемирености. Само оно може бити помоћ духовном спокоју. ...Наш Хамлет је пре свега, мушкарац. Мушкарац кога је васпитало немилосрдно време. Али, он је и ученик. И постаје паметнији од свих својих вршњака. Ставили су га на трон. Он мора да управља царством. А престо држи царев убица. Хамлет мисли само о својој освети. Али, он је против убиства. И то га страшно мучи. Хамлети, које сам ја видео, целу представу су тражили доказ Клаудијеве кривице, како би га убили и пронашли оправдање за себе, за своју освету. Ја, пак, тражим доказ краљеве невиности. Припремам мишоловку у нади да се уверим да он није крив, како се не би пролила крв. Када Хамлету говоре да свуда наоколо лута сенка његовог оца,  а то значи да његов дух није спокојан, ја климам главом, као да сам га сам видео – а могу да га заиста видим када ког пожелим! Мој Хамлет толико воли свог оца, толико му је био привржен, да може да га види у било ком тренутку. Позовеш га – и он се појави. Но, све то произилази из Хамлетовове уобразиље. Мислим да је то веома јасно тумачење. По мени, то је шекспировско тумачење. `

.

Опширније...

 
Још чланака...
Ulti Clocks content