Ваншколске активности

ХКПД "Матија Губец"

Хрватско Културно Просветно друштво «Матија Губец» из Руме, је једно од најстаријих друштава у Војводини.Основано је давне 1919. године, и до данас ради без прекида.Друштво броји 420 чланова, распоређених у неколико секција. Из школе за тамбуру, која ради при друштву, се попуњава тамбурашки оркестар. Перјаница рада друштва је, свакако, Велики тамбурашки оркестар, који у пуном саставу броји 32 члана.Захваљујући управо овом оркестру, Рума је постала фестивалски град, јер је друштво «Матија Губец» једно од оснивача «Фестивала музичких друштава Војводине». Оркестар је учествовао на свим досадашњим фестивалима, и том приликом освојио 12 златних, 6 сребрних, и 3 бронзане плакете.Оркестар је такође и један од оснивача „Фестивала Југословенске тамбурашке глазбе“ у Осијеку. Данас је то „Фестивал Хрватске тамбурашке глазбе“, на коме је носилац две сребрене, и две бронзане плакете.

У својој дугој историји оркестар је имао безброј наступа широм наше земље, па и иностранства. Учествовао је на бројним смотрама, као и у емисијама радија и телевизије.

Задњих година значајнији наступи су били у концертној дворани «Лисински» у Загребу 2002. године, на манифестацији «Сријем Хрватској», затим целовечерњи концерт у дворани «Сигет» 2оо3. године, такођер у Загребу, као и целовечерњи концерт у Запрешићу, и Вуковару. Наступ на «Винковачким јесенима», и разним сусретима сродних друштава свакако доприноси великој концертној активности оркестра. Значајан концерт одржан је у Новом Саду у студију «М», као и учешће у емисијама ТВ Нови Сад, «Војвођанске златне жице».

Сваке године, Велики тамбурашки оркестар ХКПД «Матија Губец»,одржи свој годишњи концерт у великој дворани «Културног центра» у Руми. Ове, 2005. године, је то био концерт „100 Румских тамбураша“, када је на позорници било управо 100 тамбураша, а гост нам је била и Вера Свобода.

Оркестар је учесник фестивала «Сава Вукосављев» у Змајеву, а стални је сарадник Културно Историјског друштва «ПЧЕСА» из Новог Сада. Запажен наступ оркестар је имао и на прослави 35 година рада „Радио Срема“.Оркестар је у лето 2005. снимио нови ЦД, у студију „М“ Радио Новог Сада, са 21 композицијом Јосипа Јурце, иначе диригента овог ансамбла, а „Сремска телевизија“ је снимила 12 спотова од снимљеног материјала .Промоција овог албума одржана је 19.11.2005. године у препуној дворани „Културног центра“ у Руми. Промоцију су пропратили РТВ Нови Сад, и Сремска телевизија.Вокални солисти, иначе стални чланови оркестра, су :Душан Ступар, Марија Бенчић, Богдан Дејановић, и Катарина Атанацковић.

У друштву „Матија Губец“, се организују разна предавања из пољопривреде, одржавају се промоције књижевних дела, у којима учешће узимају и чланови друштва.Годишње се одржи и десетак игранки, поводом разних повода ,а редовно се организује и дочек Нове године, и тако даље.

И поред свега тога, основни задатак Хрватског Културно Просветног друштва «Матија Губец» из Руме, је окупљање и едукација чланства, а нарочито младих, да уз уметност, музику, игру, и образовање, обогате свој лични живот, и позитивно утичу на окружење и животни простор коме припадају. 

 

.
 
Ulti Clocks content