Ваншколске активности

АНИП "Бранко Радичевић"

Културно-уметничко друштво „Бранко Радичевић“ из Руме основано је у фебруару 1969. године. На почетку рада у његовим секцијама окупило се преко стотину младих жељних игре, песме и свирања.

По постигнутим резултатима, спада у ред познатијих музичких састава у Војводини. Најмасовнија секција КУД-а, фолклорна, временом је прерасла у Ансамбл народних игара и песама.  Свој уметнички програм Ансамбл је од почетка темељио на основним начелима сценског аматеризма заснованим на играчко-фолклорном оспособљавању и на неговању аутентичног војвођанског фолклора као и фолклора из крајева некадашње државе. Све кореографије се заснивају на народним обичајима, изворној песми и музици нашег фолклорног подручја. Дечије групе овог Ансамбла су све време озбиљно радиле, што је у више наврата резултирало пласманом на Дечјем покрајинском фестивалу у Сомбору и Новом Бечеју.Од признања и достигнућа овог Ансамбла до 2004. године треба посебно истаћи: 
• 4 златне, 10 сребрних и 4 бронзане плакете на Фестивалима музичких друштава Војводине;
• специјалне награде за најбољу музичку пратњу, најаутентичнији костим, најбољег вокалног солисту, најбољу музичку пратњу, најбоље инструменталне солисте, награду публике;
• плакету Савеза аматера Србије и пласман међу четири најбоља фолклорна ансамбла Републике Србије, као и специјалну награду за најбољу нову кореографију.
Своју 35-то годишњицу АНИП је прославио Концертом у децембру 2004. године. Том приликом је издата и Монографија и ДВД друштва. На свој 35.рођендан АНИП је имао 70 чланова. Данас у оквиру АНИП-а вежба и ради Извођачки састав, старији и млађи дечији извођачки састав, Народни оркестар и три групе школе фолклора. АНИП тренутно броји око 250 чланова. Озбиљан и предан рад свих чланова је ове године резултирао освајањем три сребрне плакете: Сребрна плакета Извођачког ансамбла на ФМДВ 2006. год. коме је додељена и специјална награда жирија за певање играчког ансамбла као и две Сребрне плакете старијег дечијег извођачког ансамбла у Сомбору и Новом Бечеју.Већ два пута је друштво учествовало на Сабору фолклорних ансамбала „Златни Опанак“ у Ваљеву и освајало Бронзани опанак и специјалне награде жирија новинара и публике. Такође, АНИП је учествовао на многобројним интернационалним фестивалима, за које је било потребно издвојити веће суме новца за превоз, које је друштво углавном добијало од средстава из Буџета Општине Рума.АНИП у свом програму и плану рада редовно одржава годишње Концерте. С обзиром на енормно повећање броја чланова, постављање знатног броја нових кореографија и следственим проширењем репертоара свих група (током две последње године) од 2005.године АНИП почиње да одржава два годишња концерта-у мају дечији и у децембру концерт Извођачког састава.


Email:
Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Website: www.brankoradicevic.org.yu
Адреса: Вељка Дугошевића 102
        

 

.
 
Ulti Clocks content