Прелиставамо... Руска књижевност

Кис - Татјана Толстој

Роман `Кис` говори о тмурним временима после језгровитих промена у Русији. Ова величанствена земља у потпуности се вратила на почетак када није било ничега. Огромни светлуцави градови постали су обична села. Људи нису знали језик. Животињски нагони водили су људска бића која су заборавила на своје чувене претке попут Пушкина. Остао је само дрвени споменик и магловито сећање да је тај Пушкин у древним временима био херој писане речи, утеха изгубљенима.

 

Рекли су о роману:

 `...роман је по свему уметничка проза са порукама од општељудског значаја...`

.  

Цитати:

 
  • `Домаћинство је ствар твојих руку а ти види како ћеш.`
 
  • `Кол`ко књига, тол`ко и разних живота проживиш.`
 
  • `Живот захтева да се направи избор.`
 
  • `Сузама не може да се командује.`
 
  • `Човек је раскршће двају бездана, подједнако безданих и подједнако непојмљивих: свет спољашњи и свет унутрашњи. Слично томе како се звезде, комете, маглине и остала небеска тела крећу по нама мало познатим законима, али строго одређеним и морални закони су уз сву своју несавршеност, предодређени, обележени дијамантском крижуљом на таблици савести! Огњеним словима у књизи живота! И свеједно је што је та књига скривена од наших кратковидих очију, свеједно што је притајена у долини маглине, иза седам капија, свеједно што су јој странице испретуране, што им је писмо чудно и неразумљиво – она ипак, младићу мој, постоји! Она светли и ноћу! Наш живот је, младићу, пражњење те књиге, несани пут кроз дубоку шуму, ходање на опип по мраку, и ненадно откривање`.
 
  • `Готов је живот, Никита Иваничу`, рече Бенедикт туђим гласом. Речи му одзвањаху у глави као у празној лименој кофи, као у бунару. `Ако је готов, почећемо други`, прогунђа у одговор старац.

  о писцу:

Татјана Толстој је прозни писац, есејиста. Каријеру је започела осамдесетих година прошлог века. Славу јој је  донела прва књига прича `Седели смо на златном крилу` (`На золотом крыльце сидели`). Ништа мање важна су и збирке приповедака `Ноћ` (`Ночь`) и `Дан` (`День`). Роман `Кис` (`Кысь`) објављен је 2000. Године и донео јој је престижну награду `Тријумф`. Критичари а и она сама тврде да њено стваралаштво припада постмодернизму. Она је књижевни и фолклорни мајстор речи у савременом руском језику.

 
Ulti Clocks content
Банер