Присетимо се... Swan of Avon

Док гори `Глоуб` театар

 

Шекспиров Глоуб театар уништен је у пожару 29. јуна 1613. године. Ватрена стихија настала је док се на сцени изводио Хенри VIII. Варнице, настале у тренутку док је артиљерија најављивала свечани улазак краља у првом чину, доспеле су до сламнатог крова. Зграда је уништена за мање од једног сата. О овом догађају сведочи и један шаљиви сонет, објављен анонимно, верује се да га је написао власник једног од конкуретних позоришта. Песник проклиње кишу што није пала да спасе то дивно здање тог сунчаног дана. Он упозорава и замера градитељима јер су допустили да се пожар догоди због мале искре која је допрла до крхког, лако запаљивог, крова.

 

 

.

 

No shower his raine did there downe force
In all that Sunn-shine weather,
To save that great renowned howse;
Nor thou, O ale-howse, neither.
Had itt begunne belowe, sans doubte,
Their wives [i.e. of the owners] for feare had pissed itt out.
Oh sorrow, pittifull sorrow, and yett all this is true.Bee warned, yow stage strutters all,
Least yow againe be catched,
And such a burneing doe befall,
As to them whose howse was thatched;
Forbeare your whoreing, breeding biles,
And laye up that expence for tiles.
Oh sorrow, pittifull sorrow, and yett all this is true. . . .

  

 

Нови лондонски Глоуб, отворен је 1997. године.  Саграђен недалеко од места где су се налази темељи првобитног позоришта.  Приликом градње водило се рачуна о материјалима за изградњу: слама на крову  води порекло од трске из Норфолка, греде су од зеленог храстовог дрвета, а зидови су малтерисани помоћ старог енглеског рецепта чији је главни састојак кравља длака. Међутим, градитељи су уочили да је длака савремене краве много краћа од длаке те животиње Шекспировог доба па су стога користили су длаку козе. Инсистирало се и на аутентичности приликом извођења представа. Само мушкарци могли су да глуме у новом позоришту а у неким представама извођачи су причали са публиком што је било потпуно уобичајено у Шекспирово време. 

Сумња се да ће тек реконсруисани Глоуб татар поново морати да се затвори јер је неопходно извести неке нове радове. Сручњаци кажу да, међу другим грешкама, акустичност зграде није добра као ни положај гледалишта.

 

 
Ulti Clocks content