Присетимо се... Набоков

Последњи роман

Последње дело великог писца је  `The Original of Laura` (назив можемо превести као 'Лаурин оригинал') . Осам месеци пре своје смрти Владимир Набоков писао је једном од својих пријатеља са којима је одржавао редовну преписку, да је започео роман 'Лаурин оригинал' у болести, завршио га у својој глави али не и на папиру.

 

  . Владимир Набоков оставио је завештање којим је наредио да рукопис буде уништен након његове смрти. Пишчева удовица, Вера, након Набоковљеве смрти 1977. године није испунила последњу жељу свог мужа,  па је непосредно пре своје смрти 1991. завештала свога сина да то уради. Занимљиво је да је Набоков својој супрузи још за живота рекао да спали `Лолиту` у уређају за спаљивање отпадака у њиховом врту што она, наравно, није учинила.

  -Оловка којом је Набоков писао `Аду`

 

 

Једини пишчев син Дмитриј Набоков, оперски певач, о последњем роману свог оца мислио је као о најзначајнијем његовом делу. Он је хтео да рукопис остави неком универзитетском архиву, музеју или фонду како би приступ њему имао само одређени круг учених људи. Ипак, у писму послатом електронском поштом књижевном критичару новина `The New York Observer` Рону Росенбауму каже да намерава да књигу уништи пре своје смрти. Међутим, како сам Дмитриј наводи, у сну му се јавио отац који му је рекао: `Ти си у великим проблемима. Заврши ствар и објави роман`. Злобници тврде да је млађи Набоков роман објавио јер није могао да одоли огромној суми коју су му нудили издавачи.   

Роман чији је радни назив био `Умрети је забавно` доживео је претпремијеру у америчком издању магазина Playboy. Уредници овог часописа за одломак од 5000 речи издвојили су баснословну суму тврдећи да се тиме отвара присећање на дугу и пријатељску сарадњу тог магазина и писца. Наиме, Набоков је шест прича и два романа објавио у Playboy магазину, као и одломак из`Аде`.

 
Ulti Clocks content