Присетимо се... Swan of Avon

Шекспир

          Веома цењен као драмски писац, члан најбоље позоришне дружине у Лондону, и сувласник позоришта које је сваког дана сем недеље давало представе, Шекспир је, у виду награде, стекао леп иметак и 1612. повукао се у свој родни градић. Умро је у Стратфорду, 1616, у 53-ој години живота, и сахрањен је у месној цркви Св. Тројице, у близини олтара. Изнад гроба постављена је, 1623., спомен-биста, са латинским натписом: " По мудрости Нестор; по генијалности Сократ; по уметности Вергилије. Земља покрива, народ тугује, а Олимп га има."                          

          

. Стратфорд, одлазак у Лондон

Родио се у трговачкој породици као син поштеног грађанина Џона Шекспира. Његови преци су се неколико векова уназад бавили земљорадњом у околини Стратфорда.  1568-69. Породица је била веома успешна а затим је уследио лагани раздор. Око 1580. Вилијам напушта школу, која је у Стратфорду била веома отмена и почиње да ради. Сматра се да је Шекспир, након што је оставио школу неко време радио код свог оца. У новембру 1582. Оженио се Аном Хатавеј. Женидба је нила неопходна – у мају наредне године родђено је њихово прво дете – ћерка Сузана. У фебруару 1585. Рођени су близанци – син Хамнет и ћерка Џудит. У другој половини 1580. Шекспир одлази из Стратфорда, и наступају такозване мрачне године о којима ништа није са сигурношћу познато.Почетком  1590-их година стиже у Лондон. У то доба написана је прва драма, хроника  Хенри VI. Поставши довољно важна личност Шекспир је постао достојан напада љубоморе од стране једног од царева сцене тадашње групе универзитетских умова, Роберта Грина који га је назвао оним који потреса сцену, поигравајући се са Шекспировим именом (shake – speare, онај који тресе копља, и враном  која ради међу њиховим перима.  Такав је био први суд. 

Појава новог драматурга

1592-94. лондонска позоришта затварају се због епидемије куге. У време неповољне паузе Шекспир пише неколико драма: Ричард III, Укроћена горопад, своју прву трагедију Тит Адроник, а такођеи открива свету прве поеме објављене под његовим именом Венера и Адонис и Лукреција. 1594. након отварања позоришта Шекспир улази у нову трупу једног енглеског лорда. Са сцене тада силазе универзитетски умови. Почиње Шекспирово доба. Ево шта је о томе писао његов савременик Ф. Мерез 1597: ''Као што су се код Римљана Плаут и Сенека сматрали најбољим у комедијама и трагедијама тако се код Енглеза јавља непревазиђени у обе сфере који предњачи на сцени.''

 

 

Стваралачки узлет. Глоуб театар

1590-их година Шекспир ствара све своје основне хронике а такође и већи део својих комедија. Од 1595-96.писана је трагедија Ромео и Јулија, а за њом и Млетачки трговац – прва комедија коју називају озбиљном. У јесен 1599. Отвара се Глоуб театар. Над улазом пише: Позориште за цео свет. Totus mundis agit histrionem. Шекспир је један од његових оснивача , члан глумачке трупе и писац.  У години отварања он пише римску трагедију Јулије Цезар. 1601-1606. С појавом Хамлета почиње период великих трагедија. У њих спадају и Отело, Краљ Лир, Макбет. Тон комедије постаје све озбиљнији и мрачнији као што је у Све је добро што се добро сврши.  

Неочекиван одлазак у Стратфорд

28. марта умире краљица Елизабета I. Енглески трон припада сину Марије Стјуарт, наследнику шкотске круне. Нови краљ потписује уговор по којем под своје окриље прима краљевску трупу лорд Камергера. Од тада чланови трупе именовани су за слуге његовог величанства краља. После 1606. Почиње последњи период Шекспировог стваралштва који се завршава његовим одласком у родни Стратфорд. У то време он ствара трагедије инспирисан антиком: Антоније и Клеопатра... За њима су уследиле и касне романтичарске драме међу којима су и Зимска бајка, Бура. Неочекиван узрок прекидања каријере и одлазак из престонице била је вероватно болест. У марту 1616. Шекспир саставља свој тестамент који ксаније призива многе недоумице које се тичу његове личности, ауторства над његовим делима, и постављају оно што називају Шекспировим питањем. За дан његове смрти сматра се и дан његовог рођења 23. Април. Два дана након тога уследио је погреб у цркви свете Тројице на периферији Стратфорда. За време живота Шекспировa дела нису сакупљана. Засебно су се штампале поеме, збирка сонета. Драме су појавиле први пут у виду пиратских издања. Након Шекспирове смрти силама његових пријатеља Хеминга и Кондеља било је припремљено пуно издање његових дела које укључује 36 драма. То називамо Први Фолио. 18 од њих уопште нису штампане.        

 
Ulti Clocks content